de sterkampen

De Sterkampen

Om de komst van de nieuwe Wereldleraar Krishnamurti voor te bereiden werd de ‘Orde van de Ster van het Oosten’ opgericht.De activiteiten hiervan werden vanuit Ommen georganiseerd en werden gehuisvest in nieuwe en bestaande gebouwen op het landgoed ‘Eerde’, bezit van Philip baron van Pallandt.

Van 1924 tot 1938 werden de Sterkampen georganiseerd: mensen uit de hele wereld werden met speciale treinen aangevoerd om hier te kamperen, te spreken, te luisteren en vooral te filosoferen over de betere wereld die met de komst van Krishnamurti zou aanbreken.

Het hoogtepunt van iedere dag was het Kampvuur, waar Krishnamurti een ’talk’ hield. Zie het aansteken door Annie Besant. Klik hier

In 1929 nam Krishnamurti afstand van de verwachting dat hij de nieuwe wereldleraar zou zijn. Hij deed dit met zijn beroemde rede: “Waarheid is een land zonder paden”

Download de tekst.

Na de duistere periode van de Duitse bezetting is het terrein nu een vakantiecentrum. De wegenstructuur is nog zeer herkenbaar en het is heel goed mogelijk te wandelen over dezelfde paden die toen zoveel mensen naar Ommen trokken. In de wandelgids vindt u een kleurenkaart van het Sterkamp uit 1928.

Zie de documentaire van Sonja van der Sar en Jacco van Dijk:
https://www.youtube.com/watch?v=PV8VHVxP8oE&t=52s